söndag 9 november 2014

Evil Dead (2013) - Fede Alvarez

Evil Dead (2013)
Genre: Skräck
Längd: ca 90 min
Regissör: Fede Alvarez
Manus: Sam Raimi (original manus), Fede Alvarez, Rodo Sayagues Mendez
I rollerna: Elizabeth Blackmore, Jane Levy, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Shiloh Fernandez
Produktionsbolag: Ghost House Pictures, Film District
Distribution:  TriStar Pictures
Filmen på IMDB

Sam Raimi regisserade film Evil Dead (1982) har ännu efter 30 år en kultstatus och är väldigt populär. Unga Sam Raimi regisserade Evil Dead med en ännu då okänd skådespelare Bruce Campbell i huvudrollen och blev en succé. Filmen fick två uppföljare men den första delen ser ännu i denna dag ut som en riktig skräckfilm. Med billiga effekter, kamera-åkningar och ”underhållande” specialeffekter har den fått en plats i hjärtat för alla som älskar skräckfilmer.

Nu  har man då gjort en ”remake” av denna film och Fede Alvarez (mannen bakom Panic Attack) är bakom spakarna. Det nya manuset skrevs av Fede Alvarez och Rodo Sayagues Mendez och mottagandet har fått kritikerna delade
.
Men i alla fall. Unga Mias liv har varit på fel spår med droger. Mias bror David har fått henne medlurad till släkten stuga för att återhämta sig. Med på resan far också Davids nya flickvän, Natalie och ett par andra vänner; Olivia och Eric. När man kommer fram till stugan ser omgivningen ut som om ingen varit där på en evighet. Snart börjar mystiska problem dyka upp det minsta av dem är vägen som blivit under den översvämmande floden.

Evid Dead är en film som garanterad delar upp tittarna. En dera blir man väldigt glad eller så blir man arg. Fred Alavarez får faktiskt filmen att fungera väldigt bra och ibland är det som om man faktiskt ser originalfilmen med bättre bildkvalitet. Även om filmen ibland vandrar samma banor som gamla filmen finns här också en hel del nytt och berättelsen tar en hel del underhållande svängar ibland.

Filmen börjar rätt så lungt och karaktärerna presenteras och det tar en kort tid innan dammarna sprängs. Sedan får en en mycket förvrängd och underhållande fart på filmen och när filmen närmar sig slutet är det riktigt fast i den som ser på filmen hur man tolkar den. Är detta rent av en komedi eller bara ett ändlöst klottas med blod. Fede Alvarez använder det kännetecknandet från originalfilmen, långa snabba kameraåkningar genom skogen, välidgt bra och slutet när blodet sprutar och kroppsdelar flyger är men helt med i filmen.


Det jag också gillar med filmen är att det inte är CGI utan riktiga maskeringar och dockor och rekvisita i filmen. Får vissa scener att kännas ännu hemskare. Och visst man vet vad som kommer när man ser någon skära med köttkniven i ugnsteken, Jim fixar dörren med spikpistol och flyttar litet på motorsågen. Och måste säga att det i filmen finns verkligen ett par tre scener som är riktigt skrämmande. I synnerhet de som har men källaren att göra.

 Evil Dead 2013 trailer

Som helhet bör sägas att i mitt tycke är Evil Dead den klart bästa och förtjusande skräckfilmen jag sätt på länge och flyttar naturligt och säkert Sam Raimis Evil Dead film till 2000-talet.


3 1/2 stjärna av 5 möjliga.
Kennet Lindholm

PS lämna inte filmen förrän sluttexterna är över…. det finns en överraskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar