tisdag 25 november 2014

Interstellar 2014 - Christopher Nolan

(Spoilerfri)
Interstellar (2014)
Genre: Science Fiction
Längd: ca 169 min
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
I rollerna: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Michael Caine, Casey Affleck, Matt Damon, John Lithgow, Mackenzie Foy
Produktionsbolag: Legendary Pictures, Lynda Obst Productions, Syncopy
Distribution: Paramount Pictures, Warner Bros
Filmen på IMDB

Interstellar är helt klart Christopher Nolans mest ambitiösa film så här långt under hans karriär. Att jämföra honom med Stanley Kubrick är i det här fallet inte långt från sanningen. Liksom Kubrick har han blivit kallad kylig och hans filmer kommer nog aldrig att klassas till romantiska komedier. 2001-En rymdodysse är en film som alla kommer att jämföra denna film med. Interstellar berättar om en grupp med astronauter som leds av Matthew McConaghey som åker iväg på en hisnande färd ut i rymden för att söka efter ett nytt hem för mänskligheten.


I en när framtid står mänskligheten inför en total katastrof. Klimatförändringen har gjort att människorna svälter och det enda som går att odla är majs. Ingenjörkunskapen har försvunnit och med den teknologin. Inga TV:n eller andra elektroniska apparater finns. Men i stället har vi damm över allt. I denna värld försöker sedan Cooper (McConaghey) överleva tillsammans med sin son, dotter och deras morfar. Världen har mycket drag av John Steinbecks Vredens Druvor med dessa Sandstormar och kampen för överlevande i en torr och hård värld.

När sedan Cooper träffar på hans föredetta chef Dr Brand (Michael Caine) och hans dotter Amelia (Anne Hathaway) och deras Lazarus project sitter vi plötsligt i ett rymdskepp och siktar mot Saturnus och ett mystiskt Maskhål som dykt upp där. Nu bär det iväg för att rädda mänskligheten. Hur det sedan går är helt fantastiskt.

Interstellar har en mängd otroliga skådespelarroller i sig. I synnerhet MacKenzie Foy som hans dotter Murph och senare Jessica Chastain som en äldre Murphy och jag måste medge att jag var helt såld under hela filmen. Allt från Rymdskeppen som skakar och skramlar när de ger sig av till den tysta rymden och den tomhet. När vi sedan beger oss igenom maskhålet och dyker upp i en helt annan galax är jag beredd att ge denna film 5 stjärnor.

Vad som sker och hur den slutar skall inte här tas upp men det här är nog en film för människor som gillar Hård Science Fiction och rymdäventyr. Här finns inga laserpistoler eller dylikt utan allt är rätt så väl genomtänkt. (klart som i alla filmer finns här en del "plotholes" och oklarheter i manuset men det får man leva med ty de stör inte njutelsen).

Det visuella i filmen är helt fantastisk. Resan genom maskhålet, isplaneten, och den 5 dimensionen är helt fantastisk och när Cooper kommer tillbaka till rymdskeppet efter en händelse och han lyssnar på videomeddelande där det gått flere år. Helt fantastiskt.

De sista 15-20 minuterna i filmen kunde man kunnat lämna bort ty de förstör helheten rätt så mycket så därför ger jag nog filmen bara 4 av 5 stjärnor. Men se Interstellar. Det är den värt. Den bästa riktiga science fiction filmen på väldigt länge. Hoppas vi får se mera av den här typen av filmer i framtiden.

4* av 5* möjliga (utan slutet skulle den fått 5*)

PS: Soundtracket till filmen är också helt fantastiskt och kan mycket väl jämförars med Stanley Kubricks 2001. Hans Zimmer har sökt nya inspirationskällor och skapat det bästa han gjort på väldigt länge. 5* stjärnor för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar