lördag 8 november 2014

Robert Charles Wilson - Spin bokrecension

Robert Charles Wilson - Spin


Spin (Roman)
Författare: Robert Charles Wilson
Utgivningsår: 2006
Genre: Science Fiction, Hard SF
Sidantal: 458
Förlag: Tom Doherty Associates
www.tor-forge.com

Sen jag varit barn har jag under mörka stjänklara nätter vandrat omkring och tittat upp på stjärnhimlen och sökt efter något fantastiskt. I början av Robert Charles Wilsons bok Spin tas denna stjärnhimmel från oss när en sorts svart skyddsmembran täcker hela himmlen och stjärnorna försvinner och man upptäcker att tiden utanför Membranen rusar iväg. För varje sekund på jorden rusar tiden utanför membranen fram med en hastighet av 3,7 år. Membranen kan trängas igenom med rymdskepp men är oförstörbar.

Huvudpersonerna i Spin är tre barndomsvänner. Tyler Dupree har blivit läkare efter den stora Mörkläggningen. Diane Lawton söker tröst i religion, medan hennes bror Jason har blivit en av genierna som undersöker och försöker förstå Membranen. Detta har lett till den obehagliga överraskningan att efter 50 år på jorden har tiden utanför Membranen rusat fram så lång att vårt solsystem har gått under tillsammans med den döende solen.

Det bästa med denna bok är hur den fokuserar på huvudpersonernas liv i Spin och inte ger sig in på någon sorts HC-Science Fiction. Personernas egna liv och hur de kommer till term med att jorden kommer oundvikligen att gå under. Även om romanen fokuserar på personerna så har den också en helt fantastisk Scence of Wonder som riktiga Science Fiction böcker skall ha. Den episka tiden rusar fram utanför jorden och människorna kan bara vänta och göra det bästa av situationen.
Hur upprätthålla hopp och någon mening med livet när du vet att allt går under. Spin tar ställning till detta med stil och substans och gör att detta är en av de bästa science fiction romaner som skrivits.

5* av 5* möjliga
Kennet Lindholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar