måndag 10 november 2014

Maresi - Krönikor från Röda Klostret - Maria Turtschaninoff

Maresi bokpärm
Maresi - Krönikor från Röda Klostret (Roman)
Författare: Maria Turtschaninoff
Utgivningsår: 2014
Genre: Fantasy
Sidantal: 210
Förlag: Schildts & Söderströms
Berghs
Författarens hemsida: www.mariaturtschaninoff.com
Författarens blogg: Drömmar, Fantasier och galenskap

Maresi är novis i Röda klostret på on Menos, en plats där män är förbjudna. Liksom många andra flickor har hon flytt dit undan hunger, förföljelse och okunskap. I Klostret har hon funnit ett nytt hem och det hon älskar mest: kunskap och böcker. En vårmorgon anländer en ung flicka, Jai, till ön. Hon är på rymmen från sin far. I hennes kölvatten landstiger fara och skräck. Nu prövas alla i Klostret, men Maresi allra mest.


"Mitt namn är Maresi Enresdotter och jag nedtecknar detta i det nittonde året av den trettioandra Moderns styre. Fyra år har jag tillbringat här i Röda klostret och under de åren har jag läst nästan alla de gamla texterna om Klostrets historia."

Så inleds Maria Turtschaninoffs 3 fantasybok som sker i samma värld som Arra och Anaché. Till skillnad från Arra och Anaché sker händelserna nu i en värld som på något vis präglas av Ursula K. LeGuins Övärlden. Den lilla ö där män är förbjudna och har mycket drag av någon medelhavsö har kvinnor en fristad där alla får en jämlik behandlig.

Dess mer man läser av boken dess mer sugs man in i världen och hela tiden har vi en känsla av att något farligt skall hända. Berättaren, Maresi, målar fram ett paradis för kvinnor. Haggan har sin form som orm och den måste ju finnas i paradiset. Styrkan i boken är beskrivningen om hur Maresi tillbringar sin tid i Kunskapens hus, ett stort bibliotek, och läser och slukar sig igenom böckerna. Detta fick mig att minnas min egen barndom och böckerna på sommarstugan.

När Jai kommer till ön rubbas tillvaron i klostret. Jai är på flykt undan sin far som gör vad som helst för att få sin dotter tillbaka. (inte pga av kärlek utan mera för att hämnas att hon varit uppnosig och rymt). Maresi tar hand om Jai och får på samma gång en tung uppgift med att lära Jai samtidigt som hennes uppmärksamhet dras till annat. Detta är egentligen något rätt så intressant i Turtschaninoffs böcker. Männens våld mot kvinnor och hur de mot alla odds stolt och starkt ställer sig upp mot dessa Patriarker.

Maresi är en spännande berättelse som håller ihop från första till sista sidan. Stämningen och tempot i boken är långsamt och stilla och bygger upp mot ett slut. Att boken sen kanske tar slut litet plötsligt är det inget fel på. Fast det vore kul att veta hur det sedan går för Maresi. Men vem vet. Kanske vi får göra det i någon annan bok. Gärna för min del.

4 1/2* av 5* möjliga.
Kennet Lindholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar