söndag 9 november 2014

Batman - The Killing Joke

Batman – The Killling Joke


Batman The Killing JokeBatman - The Killing Joke
Författare:
Alan Moore
Teknare: Brian Bolland
Introduktion: Tim Sale
Sidantal:
64
Förlag: DC Comics

Batman: The Killing Joke hör också till ett av Alan Moores bästa verk. Fantastiskt vackert tecknad av Brian Bolland gör detta till en av de bästa Batman berättelserna någonsin.

Berättelsen som ursprungligen publicerades 1988 berättar just om Jokerns ursprung. Eller skall vi säga en av dem alla. Denna berättelse är nog mera en psykologisk drama än någon annat. Jokern vill inte ta ansvar för vad han gör och vill endast bevisa att vem som helst som utsatts för allt han utsatts för blir galen. Jokerns experiment slutar med en av de mest chockerande händelserna i DC Comics historia. En händelse som t.om berörde Batman för de följande 15 åren. Tror att det var Frank Miller som till sist och slut fick mera liv i Batman.

Det jag tycker är roligt med berättelsen är att alla som läser The Killing Joke kan börja fokusera på Jokerns ursprung och då missar litet av hela berättelsen. Detta är mera en studie i mänskligt betende. Om Jokern kan driva sin fånge, Kommisarie James Gorden till en galning, är inte detta ett bevis på hur en man som Joe Kerr blir galen. Men, överlever Gordon met sitt vett i behåll, bevisar det ju bara hur djupt galenskapen är begravd i människans själv och endast väntar på det rätta ögonblicket. Vad är sedan det som gör människan galen.
Annars också är The Killing Joke en helt fantastisk berättelse. Varje sida med övergångar är vackert utförda. Övergåen mellan nutid och forntid är klara och mycket vackert gjorda. Brian Bolland är en helt fantastisk tecknare och att serien har mycket närbilder av ansikten gör att man kommer nära in på berättelsen. När sedan Moores dialog blandas med Bollands konst får man ihop en verklig pärla. Moore får i detta album ihop en bild av Jokerns om en patetisk person som är precis lika mycket som Batman fast i en cirkel fylld med våld. Endast döden är räddningen.

Om du inte har läst The Killing Joke så bör du göra det snarast. Jag personligen har läst den en 10-15 gånger och jag älskar den lika mycket varje gång. Det finns bl.a. en Deluxe Edition som också har en tervlig kort berättelse av Brian Bolland som kallas I Kill Batman.

Och här kommer vi in på en intressant disskusion om denna serie. I en intervju i podcasten Fatman on Batman säger Grant Morrison om slutet en sak som varit väldigt kontroversiellt mycket länge. Det tog mig personligen kanske 4-5 läsgånger innan jag kom underfund med att så verkar det verkligen vara. Men detta har nog ändå väckt mycket debatt. Väldigt få serier ha fått till stånd detta… tycker jag i alla fall

5* av 5* möjliga
Kennet Lindholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar