söndag 25 december 2016

Suuri Suomalainen Kummituskirja - Eero Ojanen Bok

Suuri suomalainen kummituskirja - Kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen
Författare: Eero Ojanen
Språk: Finska
Utgivningsår: 2016
Genre: Spöken, faktabok, Folklegender
Sidantal: 240
Förlag: Minerva
ISBN: 978-952-312-281-9
På nätet: Boken på Minerva kustannus

Folk har alltid varit intresserade av de övernaturlliga och den osynliga värld som finns omkring oss. I gamla finska folksägner finns det mycket av dessa berättelser om hur det skett något mystiskt eller man fått besök av någon när och kär som avlidit. Detta är en bok för folk som gillar dessa berättelser. Tror läsaren att han får skräckinjagande berättelser så har läsaren nog fel bok i handen. Men vill man läsa om folktro så är detta den rätta boken.

Boken är inte fylld med skräckhistorier utan om helt vanliga människors berättelser om hur de upplevt något som inte går att förklara. Boken är uppdelat i olika avdelningar. Här finns Finlands äldsta spökhistorier, Poltergeist, Föraningar etc, Krigstida berättelser, Spökhus, Spöklandskap, Döden anmälar sig och andra mystiska möten, Moderna berättelser.

Boken är inte fylld med spökhistorier utan berättar också om olika fenomen och deras bakgrunder. Språket är enkelt och lätt att läsa och här späds det inte på utan allt går flytande fram. Boken innehåller en massa material från Suomalaisen Kirjallisuuden Seuras (Finska litteratursällskapets) arkiv men tar även upp saker som dykt upp på nätet etc. En intressant bok alltså och väl värt ett besök.

3 stjärnor av 5 möjliga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar