onsdag 20 februari 2019

The Lego Movie 2 -Recension

The Lego Movie 2 (2019)
Regissör: Mike Mitchell
Manus: Phil Lord, Christopher Miller, Matthew Fogel
Producenter: Dan Lin, Phil Lord, Christopher Miller, Roy Lee, Jinko Gotoh
I rollerna: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Stephanie Beatriz, Charlie Day, Alison Brie, Nick Offerman, Maya Rudolph
Musik: Mark Mothersbaugh
Klipp: Clare Knight
Genre: Animation, Äventyr, Barn, Lego, Batman, Komedi
Längd: ca 107 min
Produktionsbolag: Warnere Animation Group, Lego System A/S, Rideback, Lord Miller Productions, Vertigo Entertainment
Distribution: SF Film Finland Oy
Media: Biofilm
Filmen på IMDB
Officiella hemsidan

För ca 5 år sedan kom The Lego Movie ut. Detta år var den filmen 1 på min top tio filmer för år 2014  Efter det dök visst Lego Batman filmen ut och den dök också faktiskt upp på min top tio lista över bästa filmerna 2017. Häremellan dök visst en Ninjago film up som jag inte set. Men nu har vi då igen en ny Lego film och förväntningarna var stora då jag klev in i biosalongen för att se den inte dubbade versionen av filmen. Manuset var ju igen skrivet av Phil Lord och Christopher Miller. Männen bakom första filmen, Lego Batman och Spider-Man: Into the Spiderverse.

Det har gått 5 år sedan Emmet räddade Bricksburg. Men efter detta har det hänt mycket. Lego Duplo attakerar staden litet nu som då och sprider kaos och förödelse omkring sig. Staden har förvandlas till ett Apoclaypseburg och invånarna har härdats i ett landskap som närmast påminner om Mad Max Fury Road världen. Livet är hårt och endast de tuffaste överlever och Wyldstyle finns i en värld som passar henne perfekt. När hon sedan, tillsammans med Batman, Benny, Princess Unikitty och MetalBeard blir kidnappad och förd iväg upp till Systar System eller Syspocalypsestar tvingas Emmet igen bege sig iväg för att rädda sina vänner.

På vägen träffar han på Rex Dangerwest, också spelad av Chris Pratt. En självutnämnd Galax-Räddare, Cowboy och Raptor Tränare. (se här metaskämt) som lär Emmet att också bliva en tuff och härdad överlevare. På Systar System finns Drottning Watevra Wa'Nabi och hennes General Sweet Mayhem och de tester verkligen Emmets uppfinningsrikedom. Mera bör inte spoilas om denna film som verkligen bör ses och helst på bio.


Det som första filmen sparade som en överraskning i slutet - att det finns en verklig värld också runt omkring denna Lego värld är i denna film helt fantastiskt skapad. Det blir som en guldkant runt hela filmen och på ett helt fantastiskt vis hjälper filmen att bli ännu bättre. Det att vi i slutet får reda på något som gör att karaktärerna får ett mycket större djup är i mitt tycke genialiskt.

Popkulturskämten och hänvisningarna flyger förbi så snabbt att man gärna kan se filmen flere gånger för att snappa upp allt. Även det att Lord/Miller verkar verkligen vara fans av allt detta gör ju saken inte bättre. Överraskningar sker nu som då och animeringen är helt fantastisk i denna film. Skulle kunna sitta och skriva hur mycket som helst om denna film men då tvingas man spoila berättelsen. Gå och se den och njut. Tag gärna barnen med. Här har vi en musikal med sånger som verkligen fastnar i huvudet på en.

4 1/2 stjärna av 5 möjliga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar