måndag 15 januari 2018

GLOW - TV-serie från Netflix

GLOW TV-serie (2017)
Genre: TV-serie, Netflix, Komedi, Wrestling
Längd: 10 x 33min avsnitt
Skapad av: Liz Flahive, Carly Mensch
Regissör: Jesse Peretz, Wendy Stanzler, Claire Scanlon, Melanie Mayron, Philip Abraham, Kate Dennis, Sian Heder, Lynn Shelton, Tristram Shapeero
Manus: Rachel Shukert, Kristoffer Diaz, Liz Flahive, Carly Mensch, Emma Rathbone, Nick Jones, Jenji Kohan, Sacha Rotchild
I rollerna: Alison Brie, Betty Gilpin, Sydelle Noel, Britney Young, Marc Maron, Britt Baron, Kimmy Gatewood, Rebekka Johnson, Sunita Mani, Kate Nash, Marianne Palka, Gayle Rankin, Kia Stevens, Joackie Tohn, Ellen Wong, Rick Sommer, Chris Lowell
Produktionsbolag: Tilted Productions, Perhapsatron, Fan Dancer
Distribution: Netflix
Filmen på IMDB http://www.imdb.com/title/tt5770786/

Min son Jan har länge pratat om en tv-serie som finns på Netflix. Jag har länge tänkt jag borde se på den men det har bara inte blivit av. Men så plötsligt hade jag möjlighet att göra det och detta har jag inte ångrat det minsta lilla. GLOW (Gorgeous Women Of Wrestling) var en TV-serie som försökte rida på wrestingsboomen i mitten av 1980-talet. GLOW war en lågbudget reality TV-serie som handlade om snygga brudar som brottades. (I den här Netflix serien beskrivs GLOW som porr som du kan se med barnen. Fast den här TV-serien gör den till Popkultur.
GLOW handlar om skådespelaren Ruth som hankar sig fram i Los Angeles. Hon blir kallad för auditering när de begär efter en person som ser riktig ut och när de sen sett ändrar de åsikt. Hon har talanger och är beslutsam för att klara sig men när ingenting går som hon vill får hon av sin agent möjlighet att deltaga i ett projekt. Hon beslutar sig för att ge auditeringen en chans.
Regissören för denna uppsättning är B-film skaparen Sam, som gjort filmer som Blood Disco. Han har blivit anställd av en rik ung kille för att se till att allt kommer igång. Ruth kämpar med att förstå vad det är hon har gett sig in på och hennes genombrott kommer inte förren hennes bästa vän Debbie, en fd skådespelare tvål-operor, dyker upp och anfaller henne. Sam ser plötsligt framför sig hela uppsättningen och anställer Debbie för att bli hjälten i serien och Ruth får lov att bliva skurken, eller så får hon sparken.
I ringen kan allt hända
När serien hoppar fram och tillbaka mellan underhållande episoder där grunden är träningen, skapandet av karaktärer och samla in pengar är det ändå personerna i serien som är fokuset. Debbie och hur hon hittar sin karaktär, Ruth som sakta men försiktigt inser vad hon gett sig in på, Cherry Bang som tränaren och Carmen Wade som hennes assistent. Carmen som är dotter till en brottare har det hårdaste jobbet när hon ändå måste kämpa mot sin far som inte gillar det hon gör. Britt Baron har också en mycket litet roll i början med plötsligt stiger hon fram ur skuggorna.
Sen måste man ju nog lyfta upp Sam, som regissören. Han är helt fantastisk som den där ignoranta regissören som kämpar med en hel del problem och har en dröm om att få göra något stort. GLOW är en serie som är smart nog att veta vad den gör och fast man kunde tycka den är barnslig och fylld med stereotyper, (Brittanica, smartaste kvinnan i världen för hon dänger till dig med en bok, Tamee, välfärdsdrottningen som kör in socialbidragskuponger i munnen på sina offer, Arite blir Beirut en terrorist etc) så är dessa karaktärer starka och smarta nog att verkligen skapa dessa personer så de känns riktiga. För att inte tala om 80-talets misfit montagen som finns här med otrolig musik av bl.a.Scorpions etc. Riktigt strumpbyxheavy. GLOW är en helt egen sak som lever på nostalgitrippen och popkulturen med kornigt soundtrack och hårspray men när serien stiger upp i ringen blir den en enastående serie som fyllde mig med glädje.
Jag ger denna Netflix serie 4 1/3 stjärna av 5. Se denna serie.
PS. När man ser denna serie måste jag säga att det här är ett verkligt bra exempel på hur man gör konst av skräp. Ruth hittar sin kämpare under sin egen yta, hennes co-stjärnor kallar henne Strindberg (efter en svensk författare) och hon kastar sig in sin wrestlerroll när hon skapar Mr Maron, en rysk karaktär som är till bara för att förstöra USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar