lördag 25 februari 2017

Mytek the Mighty

King Kong
Författare: Tom Tully
Tecknare: Bill Lacey och Eric Bradbury
Språk: Finska
Originalets titel: Mytek the Mighty
Översättning: ???
Utgivningsår: 1973-1974 (16 böcker)
Genre: Science Fiction, Tecknade serier, Robotar
Sidantal: ca 128
Förlag: Semic
På nätet: http://www.antikvariaattimakedonia.fi/moog/index.php?sivu=lehdet&moog_sarja_id=256

Har den senaste tiden läst en hög av tecknade serier i pocketform jag har i hyllan som jag samlat på mig under min ungdom.

King Kong eller Mytek the Mighty som den hette är en tecknad serie som berättar om en solkraftsdriven jätteapa som är skapad av professorn Arnold Boyce. Boyle jobbar på ett projekt i Afrika och hans laboratorie förstörs av en agressiv stam. När sedan viltvårdaren Dick Mason berättar att stammen, som heter Akari, dyrkar en jättestor staty av en apa som heter Mytek, beslutar Boyce att bygga soldriven robot i samma form och storlekt som statyn, i hopp om att han sedan kan övertyga stammen om att lämna honom och stammen han bor hos ifred.

Men allt går helt fel när hans assistent Gogra stjäl roboten genast när den är färdig och använder den som sin personliga arme mot världen som han hatar. Efter många om och män återtar Boyce och Mason den gigantiska roboten även om Gogra flyr varefter de och roboten träffar på en hög med gigantaiska monster och robotar, liksom Gogra som korsar deras väg om och om igen.

Efter att först varit en docka som kontrollerats av andra installerar professorn en datahjärna i Mytek som gör att han är kapabel att lära sig saker och göra fristående beslut, och som vi alla vet är robotar aldrig onda. Sen bär det iväg.

Jag helt enkelt älskar denna engelska serie som publicerades i serietidningen Valiant 1964. Teckningsstilen är kul och dessa otroliga vändningar serien tar får en att ibland dra efter andan. Formatet passar pefekt som sånda här pocket böcker och att sidorna gulnat litet gör charmen bara större när man läser dessa. Det enda negativa är att sidorna är rätt så dåligt limmade så man får vara försiktig när man läser dem så sidorna inte lossnar. I synnerhet på dessa första numror. King Kong serien är en serie som får mig att önska att Peter Jackson skulle gjort detta istället för det han gjorde. Även om jag gillade hans version av King Kong.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar