söndag 27 november 2016

Tuhansien mokien maa - Tunaroinnin Suomen historia av Vesa Sisättö

Tuhansien mokien maa - Tunaroinnin Suomen historia
Författare: Vesa Sisättö
Språk: Finska
Utgivningsår: 2016
Genre: Faktabok, Historia
Sidantal: 356
Förlag: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS
Författarens blog: http://sisatto.livejournal.com/

Vesa Sisättö gav ut en bok 2014 med titeln Unohtunut avain, joka upotti Titanicin ja muita mokia där han tod sig en titt på en del tabbar som skett i världen. Nu har han tagit sig en titt på tabbar, missar och andra misstag som skett i Finland från 9000 före tidräkningen fram till idag.

Boken är som en under hållande historiebok där han berättar om alla möjliga tabbar som skett. Inbördeskriget 1918, Grafton affären och en hel massa andra saker. Här beskriver han allt om hur vi gjorde bort oss under Sverige regimen, Ryska regimen och när vi blev självständiga kunde vi göra det utan hjälp av någon annan. T.ex hur August Ahlqvist skällde ut Aleksis Kivis bok De sju bröderna och skapade kanske Finlands första Some hysterin.

Man sitter och småler för sig själva när man läser om hur Viborg försvarades 1944 utan ammunition för att man inte hade rätt blankett för att lösa ut ammunition. Det som också är kul hur han tar upp hur stor andel spriten har haft i allt som skett i Finland. Alkos egna Stasi-spioner som förhörde folket hur de använde alkohol, Johan Grafton båten och dess färd och många andra saker. Esbo metron och Talvivaara har nämnts men inte mera för de är ju dundertabbar vi håller på med att göra. Kanske i en bok om 20 år ser vi dem.

Detta är faktist en bok jag rekommenderar för alla att läsa. Den är helt otroligt bra skrivet och att ligga och läsa denna bok en regning dag är nog det bästa man kan göra. Julklappstips till alla historieintresserade.

4/5 möjliga stjärnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar