söndag 7 augusti 2016

Chock nr 9 1975

Tänkte sankta men försiktigt återgå till att börja blogga om allt möjligt konstigt som jag läser. Så här är vi nu. Köpte för nån dag sedan en av mina favorittidningar från min barndom/ungdom.

Chock Nr 9 1975
En tidning som utgavs av Semic och publicerades under tiden 1972-1975 med 42 ordinarie nummer och två Chock Special under 1973. 2 numror utkom i Serie-Pocket serien. nr 12 1973 och nr 23 1974.

Pärmen på tidningen visar en kvinna som flyr från något som ser ut att vara gravgrävare som avlidigt för länge sedan. För att få en litet mera rädd finns där texten BARA FÖR VUXNA! på pärmen. Redan detta fick mig intresserad av dessa tidningar på den tiden. Även om jag 1975 redan var rätt så vuxen. (När tidningen kom ut var jag i armén)

Men tillbaka till tidningen. Här finns 5 "Skräck-injagande" berättelser och den första av den är Att frälsa morgonen jungfru (original title: The Rescue of the Morning Maid). Skriven av Rocco Mastroserio och tecknad av Pat Boyette. En klassisk berättelse om en häxa och hennes dotter som ett monster till man vill rädda. En berättelse jag gillar som inte skall eller bör spoilas. Mycket klassisk berättelse där ondskan alltid får sitt rättmätta straff. (Så är det förresten i nästan alla dessa skräckberättelser. Moralen är oftast mycket hög). :D

Följande berättelse är en serie men namnet Tredje akten. (original title: Act Three) Tecknad och skriven av Johnny Craig. En berättelse om Lottie Gardner den största och vackraste skådespelaren i världen vars man blivit smittat och förvandlas till en Varulv. Nu är vi uppe i ett verkligt dilemma. Fast som Slemmy säger; Lyckliga Hollywood slut gör mig alltid lycklig....

Följande är en skräck novell av Henry Slesar med titleln Förkrossande majoritet. Den är illustrerad av A. Ferm. En berättelse som jag nog inte gillar om utrpessning och mord. Kort och gått. Klassisk berättelse. Har funnits i någon Alfred Hitchcoks Bästa bok någon gång tror jag.

De odödliga (original title: The Immortals!) är en berättelse skriven av Ron Parker och tecknad av Sal Trapani. Vi är i en framtid där mänskligheten övervakas av De odödliga. Mitt i detta möter vi Aren 12-3429 som har bekymmer. De blir ju inte mindre när han träffar Karon 14-9277 och hon leder iväg honom mot revolutionen. Ja är man inte försiktig med vad man önskar sig kan det gå så här.

Hemma är bäst (original title: Home Is Where...) Text Ron Parker, Bild Pat Boyette. Två inbrottstjuver bryter sig in  i en affär och efter ett tag önskar de att de inte gjort det... Jag gillar Pat Boyettes teckningsstil. Mörka och fyllda med skuggor får serien att se mera skrämmande ut än vad den egentligen gör.

Efter Svenska Vampyr-föreningens bulletin om Frankenstein efter Karloff är det dags för sista berättelsen. Svart Magi (original title: Black Magic). En berättelse av Archie Goodwin och tecknad av Steve Ditko är detta litet av höjdpunkten i denna tidning. En moralisk berättelse om hur det kan gå om man som magiker fikar efter alltför mycket.

Allt som allt är Chock nr 9 1975 riktigt underhållande och får en 3 av 5 stjärnor. Tror jag tänker fortsätta och investera i dessa tidningar. Till Sist. Jag har ingen aning om vem som tecknat pärmen. Finns det någon som känner till signaturen så meddela mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar