torsdag 21 december 2017

Sadan Vuoden Unet; Satuja Aikuisille - Sagosamling Recension

Sadan vuoden unet - Satuja aikuisille
Redaktör: Juri Nummelin
Förlag: Jalava
Sidor: 336
Språk: Finska
Utgivningsår: 2017
ISBN 978-951-887-556-0
Boken kan köpas på följande ställen
Adlibris, Suomalainen, Jalava

12 Sagor för vuxna

INNEHÅLLSFÖRTECKNING:
Juri Nummelin - Lukijalle, Johanna Venho - Sadan Vuoden Unet, Vesa Sisättö - Miten HairParadisen Viivi ja Paukke karkottivat taikapeilin hengen (ja pelastivat maailman), Sari Peltoniemi - Kissan sisin olemus, Markus Harju - Pieni mies, muodoltaan väärä, Artemis Kelosaari - Marleena ja uusi maailma, Marika Riikonen - Lasikenkä, Juha-Pekka Koskinen - Jääsydän, Shimo Suntila - Tyttö nimeltä Kari, Markus Leikola - Pidennetty, Heikki Nevala - Ikuisuuden purema, Johanna Sinisalo - Hantta ja Kertsi, Anne Leinonen - Luola, Tiina Raevaara - Korppi.

Sadan Vuoden Unissa besöker finska författare gamla sagor och ingenting är som förut. Törnrosa, som lider av depression, sticker sig i fingret på en brödkniv, Askungens prins har en skofetisch och Snövits elaka styvmors spegel hamnar i en frisörsalong. Redan detta säger sig litet av vad detta är för en bok. Här ser har vi bröderna Grimms sagor i en annan form och mycket annat. Boken är underhållande och måste medge jag jag läste boken på en kväll.

Mina favoriter i denna bok var nog dessa berättelser.
Johanna Sinisalos Hantta ja Kertsi (en fantastisk berättelse om hur det kunde gå i modern tid när barnskyddet inte är som det skall. Tur att de har en modern magisk stav med sig. Slutet är t.om litet överraskande.

En annan väldigt kul berättelse är Vesa Sisättös Miten HairParadisen Viivi ja Paukku karkottivat taikapeilin hengen. En gammal spegel hamnar till en frisörsalong och drar till sig alla förutom Viivi som har något magiskt i sig. Tog inte länge så var man inne i berättelsen och när man läser den känner man igen personerna och allt. En mycket underhållande berättelse.

Marika Riikonens Lasikenkä tar igen en annan synvinkel på Askungens saga och hur den slutar skall vi inte spoila.

Shimo Suntilas berättelse Tyttö nimeltä Kari är också en berättelse som fick mig på gott humör. En intressant titt på könsroller och hur en magisk ring kan ställa till det.

Artemis Kelosaaris berättelse Marleena ja Uusi maailma är en berättelse som jag också gillade väldigt mycket. När Marleena vaknar upp ur koman är världen mycket annorlunda än när hon tänkt sig. Men sen ger hon sig iväg på en resa som tar sig en intressant vändning. Sagoberättelse i en post-apokalyptisk värld.

Markus Harjus berättelse Pieni mies, muodoltaan väärä är också en intressant syn på den klassiska sagan om Rumpelstiltskin och hur mjölnarens dotter blir inlåst i ett rum fyllt med halm för att hennes far påstår att hon kan spinna guld av halm. När sedan en liten figur dyker upp så blir det inte riktigt som man tänkt sig.

Resten av berättelserna är sedan helt OK och njutbara att läsa men de ovannämnda är nog de jag rekommenderar att man tar sig en titt på. Boken är nog värd sitt pris.

3 1/2 stjärnor av 5 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar